2014. május 12., hétfő

Születésnapi meglepetés és gyarapodó állatállomány

Három nap alatt igen sok minden történt. Kezdem az elején. :) Az első hírem, hogy a nagyobbik lánykám május 8-án 18 éves lett. :) Barátnője, Rebeka aktív közreműködésével sikerült szerveznünk neki egy meglepetés partit. Szombat reggel elküldtük őket Vácra csavarogni...




...és mire délután hazaértek, így fogadtuk az ünnepeltet: 


Virág helyett almafacsemetét kapott a csemetém. :) Mindenképpen valami maradandót szerettem volna ajándékozni neki a tizennyolcadik születésnapjára, a jogosítvány - és a "felnőtt ital" -  mellé. :)

A legfontosabb "kellék", a BMW M3 E30-ast ábrázoló torta:


A zene sem a szokásos születésnapi zene volt: Halász Judit és/vagy az Alma együttes helyett a Cobra 11 főcímdala szólt. :) Most már csak úgy mellékesen jegyzem meg: a lányom autószerelőnek készül. :) 


A karamellás BMW-s torta mellé érkezett egy teljes kiőrlésű lisztből készült gyümölcstorta is; köszönet érte Áginak. Nagyon finom volt! :) 


Később volt kecskesimogatás is:


Este pedig szalonnát sütöttünk:


Sajnos volt egy szomorú történés is ezen a napon. Az egyik kislibát el kellett altatnunk. Jó hír viszont, hogy a másik liba és a többi (hat) csibe remek egészségnek örvend, hála Istennek. A kisliba visszakerült a házba, a csibék közé. Ideiglenes hálóhelynek tökéletesen megfelel: meleg van, a csibék elfogadták (bár kapott egy csőröst az egyikőjüktől, amikor beleivott a vizükbe :)), és ő sem tapossa össze a csibéket (amitől egyébként először féltem). Napközben úgyis kint bogarászik a kertben, éjszakára pedig behozom magammal. 


Ma este új lakók érkeztek a baromfiudvarba. A gyerekek egyik osztálytársának apukájától kaptunk ajándékba egy tyúkot, egy kakast és egy japán tyúkot. Köszönet érte Istvánnak! :) Sajnos a kis japánt nem tudtam lefényképezni (holnap pótolom a mulasztást :)), de a tyúkról és a kakasról vannak fotóim: 



Végül pedig szeretném megmutatni, hogy hol alszanak a nyulaink. Egyszer már töltöttem fel fotót az ideiglenes szállásukról, de most megteszem még egyszer. Mégpedig azért, mert szeretném szemléltetni, hogy kevésből/nincsből is el lehet indulni. Csak meg kell tenni a kezdőlépést, onnan pedig már megy minden magától. Jelenleg a nyuszik napközben szabadon garázdálkodhatnak egy számukra elkerített, nem túl nagy, de nem is szűkös helyen, éjszaka pedig egy-egy lefordított, magasabb zöldségesrekeszben alszanak. Alomként füvet teszek alájuk, az eső ellen pedig egy ugyanolyan ponyva védi őket, amilyen a kecskék hálóhelyének tetetőjeként is szolgál. A ponyvát hátul egy-egy cseréppel rögzítem, oldalt egy-egy deszkát teszek rá, elöl pedig kitámasztom úgy, hogy ne simuljon rá teljesen a zöldségesdobozokra, rendesen kapjanak a nyuszik levegőt. A nyitott rész az eső- és széliránnyal megegyező irányban van, így nem ver be az eső, és a szél sem kapja fel a ponyvát. A rekeszek tetejére is kerül egy-egy cserép, így aztán teljesen szélbiztos az "építmény". 



Tegnap nagy eső volt, de olyan jól eltaláltam ezt a dolgot a zöldségesrekeszekkel, ponyvával és cserepekkel, hogy teljesen száraz volt a nyulak helye, még a földről sem szivárgott be egy csepp víz sem. Azért én már gondolkozom egy eggyel nagyobb komfortfokozaton nekik :), ytong téglára teszek deszkákat, és arra fogom borítani a rekeszeket. Nyáron ellesznek ezzel a megoldással, őszre pedig veszek/készítek nekik rendes ketreceket. Nyolc hónapos koruk előtt úgysem szándékozom tenyésztésbe fogni őket (most négy hónaposak), mire odajutunk, addigra teljes összkomfortjuk lesz. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...