2013. augusztus 12., hétfő

Maceráltam :)

Ma elég sok mindent csináltam, némely tevékenységemnek még látszata is van. :)

Diólevél macerátumot készítek. Igen hatékony reuma ellen, masszázsolajként kell használni. Ugyan a családban nincs senki, aki reumás lenne, van viszont diólevelünk, amit én minél többféleképpen szeretnék hasznosítani. Szerintem nem fog ártani, ha elhasználjuk azt a masszázsolajat. :) 

Így készül a diólevél macerátum: 
Egy evőkanálnyi szárított, tört diólevelet beleteszünk egy előzőleg (ecettel is) alaposan kimosott és kiöblített, nem megtörölt, hanem megszárított, kisméretű befőttesüvegbe, majd öntünk rá egy kicsivel több, mint 1 dl napraforgóolajat. Díszítésnek teszünk bele 1-2 db egészben hagyott, szárított diólevelet. Ügyeljünk rá, hogy az olaj majdnem az üveg tetejéig érjen, és egy műanyag kiskanál segítségével "keverjük ki" belőle a légbuborékokat, különben a macerátum megpenészedik. Csavarjuk rá az üvegre a fedelet, és hagyjuk érni 1 hónapig. Az 1 hónap elteltével az olajat a diólevelektől és a diólevéldarabkáktól megszabadítjuk (leszűrjük), és máris kész a masszázsolajunk. 


A kép jobboldalán egy éppen érlelődő fűszerolaj látható. 
A hozzávalókat a címkén olvashatjátok, az elkészítése pedig nagyon egyszerű: 

Egy alaposan (ecettel is) kimosott és kiöblített, magától megszáradt (ne töröljük el konyharuhával) kisebb befőttesüvegbe ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomot és majorannát teszünk, belekerül még 2 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, 3-4 szem egész fekete bors, majd az üveget teletöltjük extra szűz olívaolajjal. Figyeljünk arra, hogy ne maradjon az üvegben légbuborék, és hogy az olaj teljesen ellepje a fűszereket (például a babérlevél csúcsa ne lógjon ki belőle). Zárjuk le az üveget, és tegyük félárnyékos, meleg helyre (de ne a tűző napra). Naponta rázzuk össze. Kb. 3-4 hét múlva elkészül a fűszerolaj. Aki akarja, átszűrheti, hogy "tiszta" legyen az olaj, esetleg díszítésnek lehet bele tenni friss bazsalikomot. Tálaláskor adjuk az ételhez (pár csepp elég belőle).

Az újabb adag diólevél, és egy kis csalán, ami jelenleg szárad. Holnap fogok vele dolgozni, majd megmutatom, mi lesz belőle. :)


Az előző adag diólevél "zörgősre" száradva: 


Egészben teszem el őket, hogy ne "illanjon el" a hatóanyag.


Azt a pár levelet, ami nem fért el a nagy dobozban kényelmesen, összetörtem, és beletettem egy kisebb dobozba. 


Bővül a saját kezűleg készített termékek listája :):


Öröm benézni a kamrába. Alakul a dolog. Sajnos a többi polcon még csak az üres üvegek sorakoznak, de remélem, hogy hamarosan minden polcom megtelik. :) Holnap például 4 üveg paradicsomlével gyarapodunk, tegnap óta pihennek a száraz dunsztban. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...