2013. szeptember 19., csütörtök

Szövetségben Földanyával

Szövetséget kötöttem Földanyával, gondolatban. Én vigyázok rá, lehetőségeimhez mérten óvom-védem, ő pedig ellát engem a megélhetéshez szükséges élelemmel, egyebekkel.
Nem akarok hosszas prédikációt tartani a környezetvédelem fontosságáról, erre megvannak a megfelelő fórumok, szervezetek. Egyszerűen csak fontosnak tartom, hogy az év minden napján, a nap minden percében szem előtt tartsuk Földünk védelmének szükségességét. Ez nagyon fontos! Mert ugye, tudjuk, hogy "a Föld nem a miénk, unokáinktól kaptuk kölcsön". 

Néhány egyszerű lépéssel, ami - remélhetőleg - senkinek nem okoz nehézséget, sokat tehetünk Földünk megóvása érdekében. Meg kell próbálni ezeket az apró kis változtatásokat beépíteni a mindennapjainkba. Csak néhány főbb dolgot fogok most megemlíteni, a teljesség igénye nélkül.

- Spóroljunk a vízzel! Fürdés helyett zuhanyozzunk, és azt se sokáig. A klóros víz alatt álldogálni amúgy sem egészséges, a zuhanyzás közben belélegzett klórgőz egyből a véráramba kerül. Láthatjuk, hogy a Föld védelmének, valamint saját védelmünk - és nem utolsó sorban pénztárcánk védelmének - érdeke is, hogy betartsuk ezt az egyszerű szabályt. Mosogatásnál ugyanígy járjunk el, ne folyassuk feleslegesen a csapvizet. Kertes házban összegyűjthetjük az esővizet, amit felhasználhatunk például növényeink locsolására. 

- Ne vegyünk, vásárlásnál ne kérjünk nejlonszatyrokat! Ha van otthon pár darab, arra vigyázzunk, hogy ne menjen tönkre, minél tovább tudjuk őket használni, ne kelljen kidobni. A nejlonszatyrokat váltsuk ki fonott kosarakkal, kerekes bevásárlótáskával (ez ráadásul még igen praktikus is, nekem is van, és már el sem tudom képzelni a bevásárlásokat nélküle), textil szatyrokkal.

- Készítsük el házilag a kozmetikumokat, tisztítószereket! Egy külön tanulmányt lehetne írni a "bolti" kozmetikumok és tisztítószerek egészségre káros hatásairól. Ahogy az emberre, úgy a környezetünkre, Földünkre is rendkívül káros hatással vannak ezek a vegyszerek (gondoljunk csak arra, hogy egy zuhanyzás alkalmával például mennyi tusfürdő, sampon, egy takarítás során mennyi vegyszer kerül a lefolyóba, onnan pedig a vizeinkbe). Ha házilag készített, vegyszermentes kozmetikumokat és tisztítószereket használunk, nem csak a saját egészségünket óvjuk meg, de környezetünket (főleg a vizeinket) is kíméljük. Az interneten számos weboldal és fórum foglalkozik a házi készítésű kozmetikumokkal és tisztítószerekkel, érdemes keresgélni. Én is fogok majd a témával foglalkozni bővebben a Vegyszermentes hétköznapok és a Házilag készített kencék címszó alatt. Ide fogom összegyűjteni többek között az általam már kipróbált/használt recepteket is.

- Ne használjunk műtrágyát és mesterséges növényvédő szereket! Számos módja van annak, hogy permetezés, gyomirtózás nélkül is bőséges termésünk legyen. Igaz, hogy egy biogazdaság sokkal több kétkezi munkát kíván, de mindenképpen megéri a fáradságot. Nem hiszem, hogy bárki szívesen fogyasztja az agyonvegyszerezett zöldségeket, gyümölcsöket, melyek fogyasztásának célja többek között az egészségmegőrzés, a megfelelő vitaminbevitel lenne...

- Komposztáljunk! Ha kertes házban lakunk, ezt a folyamatot semmiképpen se hagyjuk ki az életünkből! A komposztálás lényege, hogy bizonyos (meghatározott) hulladékokat nem dobunk ki a szemétbe, hanem a kert egy elkerített részén, megfelelő körülmények között összegyűjtjük. Ezekből a hulladékokból adott idő elteltével komposzt lesz, ami kiváló tápanyagforrás a növényeknek. Azzal, hogy komposztálunk, nem csak tehermentesítjük környezetünket, de ápoljuk is. Komposztálás témakörben is rengeteg információt lehet találni az interneten.

- Az elromlott, sérült használati, illetve egyéb tárgyainkat igyekezzünk megjavítani/megjavíttatni, ha ez nem lehetséges, vizsgáljuk meg, hogy betölthet-e az adott tárgy a rendeltetésétől eltérő funkciót. Nagy divat manapság a vintage (vintázs) stílus, melynek egyik fő jellemzője, hogy régi tárgyak eredeti funkciójuktól eltérő szerepet kapnak. Például fél pár gumicsizma virágtartóként, raklapok asztalként vagy előszobafogasként, kiürült konzervdoboz virágcserépként funkcionálhat.

- Tanítsuk meg gyermekeinknek már egészen kicsi koruktól kezdve, hogy hogyan tudják megőrizni egészségüket, illetve hogyan tudják megóvni környezetüket. Így a helyes cselekedetek rögzülni tudnak bennük.

Ezen a pár, alapvető dolgon kívül rengeteget tehetünk még saját egészségünk és környezetünk megóvása érdekében. Arra buzdítok mindenkit, hogy járja körbe a témát, mindenki járjon utána, hogy mit tehet egyénileg azért, hogy bolygónk minél tovább otthona lehessen az emberiségnek. Azonban, ha mindenki csak a fentebb felsorolt, néhány dolgot betartja, már azzal nagyon sokat tesz Földünkért és a saját egészségéért. És amikor ezek a cselekedetek rögzültek bennünk, mindennapos rutinná váltak, akkor lehet bővíteni a változtatandó dolgok listáját. :)

A témához kapcsolódó kérdésekre szívesen válaszolok a tunderkertnaplo@gmail.com email címen.

Földanya nem tud megmenekülni a segítségünk nélkül, mi viszont nem élhetünk Őnélküle. 
Épeszű, értelmes ember felfogja ezt, és nem dugja homokba a fejét... 
Mentsük meg a Földet, hogy gyermekeinknek és unokáinknak legyen jövője!

"Soha nem lett volna szabad hátat fordítanunk a természetnek. Miért hiszünk jobban a betonban, a műanyagban, az élettelen dolgokban? Miért fordítjuk magunk ellen az értelmünket? Sokan még mindig a műtrágyát tartják oltárukon. Vegyszereznek, mérgeznek mindent, a haszontalannal együtt kiirtják a hasznosat, és végül persze ők is elfogyasztják a mérgeket, hiszen azok bekerülnek az ivóvízbe, az élelmiszerbe, visszajutnak hozzánk." (Vavyan Fable)

"Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető." (indián mondás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...