2014. október 11., szombat

Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók 

1 kg darált hús
40 dkg rizs
3 liter sűrű paradicsomlé
2 evőkanál étolaj
4 evőkanál liszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
2 csapott evőkanál pirospaprika
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
őrölt fehér bors

cukor
2 tojás
1 nagy csokor zellerzöld
2 kg krumpli

Elkészítés

A rizst majdnem puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A darált húst beletesszük egy nagyobb tálba. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, majd a paprikás hagymát ráöntjük a darált húsra. Ráütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a rizst, a zsemlemorzsát, és jól összedolgozzuk. Egy nagy fazékban vizet forralunk, megsózzuk, amíg a víz fő, addig a húsból gombócokat formálunk. Ha a víz forr, óvatosan beletesszük a gombócokat, és kis lángon (ne forrjon a víz, csak "gyöngyözzön") addig főzzük őket, amíg a fel nem jönnek a víz felszínére. Ha megfőttek a gombócok, óvatosan kiszedjük őket egy tálba. Közben a paradicsomlevet egy nagy fazékba öntjük - egy kevés vizet tehetünk hozzá - sózzuk, cukrozzuk (ízlés szerint), beleteszünk egy csokor zellerzöldet, és főzni kezdjük. A lisztből és az olajból rántás készítünk, és ha a paradicsomlé felforrt, a rántással besűrítjük. Jól elkeverjük, majd az újraforrástól számítva 5 percig főzzük. Ha szükséges utánaízesítjük (só és/vagy cukor), kivesszük belőle a zellerzöldet, óvatosan beletesszük a húsgombócokat, és még 5 percig főzzük. Főtt krumplival tálaljuk. 


Megjegyzés

Rántás: Egy kislábasba öntjük az olajat, hozzátesszük a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Ráöntünk egy bögre hideg vizet, és lehúzzuk a tűzről. Csomómentesre keverjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...