2014. január 27., hétfő

Diós-Szer - Szövetségben Földanyával

Állattartás, növénytermesztés, egészséges (vegyszermentes) életmódra való törekvés, környezetvédelem, természetes megoldások, a lehetetlen – mint fogalom – nem ismerése.
Nagyjából e szavakkal mutatható be röviden és lényegre törően Szerünk élete.
Két lányommal, nagyapámmal, húgommal, az ő két gyermekével és három kutyával élek Nógrád megye nyugati részén, a Rétsági kistérségben.

Pár szóban az elnevezésünkről

Olyan nevet kerestünk az otthonunknak, amely rövid, frappáns, mindenfajta „nagyzásoktól” mentes, mégis ’sokatmondó’. Mivel van egy pár diófánk a kertben – hatalmas, öreg fák, csemeték és magoncok – és a húgommal egyébként is kötődünk a diófához (ez egy külön történet), ezen kívül pedig még a községünk is „diós”, így az elnevezés első fele eleve adott volt. ’Szer’-nek a nagycsalád által lakott, összetartozó házcsoportot hívták a régi időkben. Mi is tervezzük a bővítést, és ha a tervünk megvalósul, a mi ’szer’-ünk is „közös származású embercsoport településhelye” lesz – kicsiben. Ezért kapta otthonunk a rövid, egyszerű, találó és kifejező Diós-Szer nevet.

Elindulás, útirány

Tősgyökeres fővárosiként, egy hirtelen, de határozott lépéssel elindultam egy úton, amelyen azóta is – hol bukdácsolva, hol erőteljesebb léptekkel/léptékkel, de – haladok. Gyermekkorom nyári szüneteit és a tavaszi, illetve az őszi hétvégéket az Alföldön töltöttem, az Élő- és a Holt-Tisza között, egy kis zsákfaluban. Talán ennek, az egész életemet meghatározó, gyermekkori élménysorozatnak is köszönhető, hogy az utóbbi időben egyre inkább vágytam el a városból, nem szerettem a zajt, a bűzt, a jövés-menést. Végül több esemény együttes hatására kötöttünk ki 2012. augusztusában Édesapám addig nyaralóként funkcionáló, Nógrád megyei családi házában. És bár vágyom vissza az Alföldre, több okból kifolyólag már itt, a hegyek között van az otthonom.

Otthon
Megvan az elképzelésem, hogy hova szeretnék eljutni, és ebből nem engedek. Az azonban elkerülhetetlen, hogy a kevésbé lényeges dolgokban kompromisszumokat kössek, valamint hogy a nézeteimet, egészséges kereteken belül, rugalmasan kezeljem. Követendő mintaként a hagyományos, magyar paraszti gazdaságot tartom szem előtt, de nyitott vagyok minden olyan irányzatra és módszerre, amellyel környezetemet, a Földet óvhatom, kímélhetem, tehermentesíthetem, ápolhatom.

Kert
Két fő hobbim van, a fotózás és a kertészkedés, mindkettőt amatőr szinten művelem. Nagy vágyam, hosszú távú célom, hogy mindkét területen profivá nőjem ki magam, habár tudom, hogy „jó pap is holtig tanul”.
Rövidtávon szeretném mielőbb elérni, hogy minél több saját termesztésű zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalunkra, valamint, hogy a tojás-, illetve tej-, tejtermékfogyasztásunk is itthoni forrásból legyen fedezve. A kertészkedés „szabályait” nem, a természet törvényeit viszont annál inkább figyelembe veszem a munkám során.

Kis segítőim
Őszi kerti munka
Szövetséget kötöttem Földanyával. Én vigyázok rá, lehetőségeimhez mérten óvom-védem őt, ő pedig ellát minket a megélhetésünkhöz szükséges élelemmel, egyebekkel.
Az egészséges táplálkozás, az egészséges (vegyszermentes) életmód és a környezetvédelem iránti elköteleződésem napról-napra egyre erősebb. Nem tudom, hogy az út, amelyen elindultam, hova vezet, de azt nagy bizonyossággal tudom, hogy a helyes úton járok.

Itt tartunk most

A nulláról indultam 2012 augusztusában, a kertben a gyümölcsfákon és a méteres gazon kívül semmi sem volt. Ehhez képest 2013-ban a következő zöldségeket, fűszer- és gyógynövényeket termeltem: többféle paradicsom, paprika, retek és tépősaláta, metélőpetrezselyem, brokkoli, bimbóskel, karalábé, kínai kel, cukkíni, patisszon, kapor, bazsalikom, tárkony, citromfű, kamilla.

Miniszüret
Gyümölcsökből terem nálunk alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, bodza és dió. A gyümölcsfákon kívül van 9 gyönyörű fenyőfánk és 6 tujánk. Tavasszal és nyáron különböző virágok díszítik házunk környékét, rózsa, dísznapraforgó, rézvirág, hajnalka, estike, pillangóvirág, porcsinrózsa, muskátli, levendula, körömvirág, hibiszkusz, jázmin, papagájvirág, dália, csíkos petúnia, encián, tölgylevelű hortenzia. Aszaltam almát és szilvát, tettem el lecsónak valót, paradicsomlevet és kétféle szilvalekvárt, készítettem különböző fűszerolajokat, fűszereceteket és krémekhez macerátumokat.

Kamramustra
Szárítottam fűszer- és gyógynövényeket (bazsalikom, tárkony, citromfű, csalán, cickafark). Beszereztem 15 darab fürjet, így tojással is el voltunk látva. Felépíttettem és körbekeríttettem egy ólat (ami jelenleg 80%-os készültségű), amelyben a kecskék mellett tyúkokat fogok tartani.
A margarinról teljesen leszoktunk, és a család egy része már felvágottakat sem fogyaszt. A takarítást vegyszermentesen végezzük, és fokozatosan hagyjuk el az életünkből a mérgező összetevőket tartalmazó élelmiszereket, vegyi árukat.

Konkrét tervek

A hosszú távú célom a teljes önellátás elérése, de tisztában vagyok a helyzetemmel, valamint a képességeimmel, és szerencsére képes vagyok racionálisan szemlélni a saját életemet (is), ezért apró, de elérhető célokat tűzök ki magam elé. Olyanokat, amelyek teljesíthetők, hogy legyen sikerélmény, és ezáltal erő a folytatáshoz.
A következő cél a kecskeól befejezése, egy fejős, valamint egy vemhes kecske beszerzése és néhány tojótyúk vétele. Utánuk következnek a nyulak, végül két malaccal zárom majd az ez évre tervezett állatbeszerzéseket. Nagyon szeretném a lisztet és az olajat házilag előállítani, ezért az idei év tervei között szerepel egy kézi malom és egy kézi olajprés beszerzése is. 

Utószó

Azt üzenem azoknak, akik most fontolgatják a vidékre költözést, egy gazdaság létrehozását, hogy ne tervezgessenek hosszan, ne húzzák az időt. Vágjanak bele, bátran tegyék meg az első lépést, a többi jön magától. 

Balog Marianna
Diós-Szer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...